My jsme Ostrovy svobody

Stalo se vám, že jste byli na zajímavé přednášce, semináři nebo jen na setkání s lidmi, kteří byli naladění a cítili jste se pak překrásně? Nabití, plní energie, elánu a dobré nálady? Ale pak se po několika dnech nebo jednom, dvou týdnech všechno vytratilo? Jakobyste o něco přišli. Dobrá nálada a energie je pryč.

Tenhle efekt popisují shodně všichni lidé, kteří se jakoukoliv duchovní cestou vydali. Průběh je vždy stejný. Jako bychom dostali dávku nějakých veselých drog, které nám nějakou dobu vydrží, ale po čase vyprchají a pak se zase vracíme ke stejnému fungování a prožívání, jaké jsme měli před navštívenou akcí.

Všechno všechny ovlivňuje

Každý z nás má svou úroveň vědomí. Podle této úrovně hodnotíme, jednáme, ale především prožíváme svůj život. Naší přirozenou tendencí je úroveň vědomí si vědomě či nevědomě zvyšovat. Je to logické. Protože čím výše jsme na tisícibodové hawkinsově stupnici, tím jsme na tom lépe a tím se můžeme cítit lépe.

A o to jde. Na setkáních s podobně laděnými lidmi se vaše úroveň vědomí přechodně zvýší. Proto zažíváte skvělé pocity a stavy. Ale pak se vrátíte ke svému obvyklému způsobu života, ale především – a to je nejdůležitější – vrátíte se mezi ostatní lidi, kteří vaši snahu a zájem nesdílejí.

A protože vše se navzájem ovlivňuje a energie okolí je silnější než ta vaše, opět se vám vaše úroveň vědomí sníží. Energie, pochopení i eufórie jsou pryč.

Naředíte-li bahno, výsledkem bude bahno

Známý mých rodičů Pepa, v době, kdy nám vládla pevnou rukou jen jedna strana, do této strany vstoupil. To udělalo tehdy hodně lidí. Jenže on se z řadového člena vypracoval na funcionáře. A během krátké doby dokonce na předsedu závodní organizace.

Všechny to překvapovalo, protože jeho myšlení nebylo rozhodně totalitní. Naopak. Tak jednou přišla řeč na to, proč dělá karieru v téhle straně. Jeho odpověď zněla velice logicky. Podle něho byla celá strana jedním bahnem. Odpadem, který dusí všechny lidi. A on se rozhodl, že svými postoji a názory, tohle bahno naředí.

Jenže sami víme, jak to ve skutečnosti vypadalo. Teorie ředění bahna má jednu zásadní trhlinu. Když naředíte bahno, dostanete zase bahno. Ve Francii mají k tomu hezké přísloví: „Když do sudu splašků nalejete sklenici skvělého vína, pořád budete mít sud splašků.“

Stejné je to ve všem ostatním. Politiku nezmění jeden dva snílci. A my se přizpůsobíme automaticky společnosti, která nás obklopuje, protože jejich energie je mnohem silnější než ta naše. Protože jsme osamělí.

Zakládejte Ostrovy svobody

Máme tendenci, jako většina lidí v západním světě, žít své oddělené životy. Na všechno si přijít sami a s nikým se moc nedružit, nevytvářet trvalé vazby. A to je chyba. Tahle hra na hrdiny vede k tomu, že jsme jak na houpačce. Chvíli jedeme na vlně poznání a pak padáme zase zpátky na dno, ze kterého se nemůžeme dlouho vyhrabat.

Jediným prostředkem, jak tenhle nepříjemný efekt zmírnit nebo odstranit je jednoduchý: Scházejte se pravidelně! Ano, scházejte se se stejně naladěnými lidmi pravidelně. Nejlépe jednou týdně s nimi buďte pár hodin. Tím vytvoříte skupinu, která bude mít společně větší energii než vaše okolí a udrží vás na vyšší úrovni vědomí a tím i urychlí váš vnitřní rozvoj.

Měl jsem asi před rokem nápad na Ostrovy svobody. Někdy je ale třeba nechat nápady uležet, aby dostaly ten správný smysl.

Založte skupinu, která se bude jmenovat Ostrov svobody. Každý z nás je totiž osamělým ostrůvkem svobody, ale teprve, když bude ostrovů dostatek, pevniny se spojí a vytvoří Novou Zemi. Jak na to, se dozvíte zde.

Když zjistíte, že Ostrov svobody máte v dosahu, neváhejte a přidejte se k této skupině. Pro dobro své i ostatních.

Buďte aktivní. Nestačí jen čekat.

Hlubokou nepravdou, která se u nás nějak zažila je, že nemusíme nic dělat. Stačí si hledět svého vlastního rozvoje, starat se jen o svou duchovní praxi a ostatní nám vesmír naservíruje až pod nos. Stačí si jen počkat.

Kde by byl svět, kdyby v minulosti ti, které dobře známe, nevyšli ze své anonymity a nezačali otevřeně, navzdory velkému nepohodlí a osobním obětem, hovořit o svých pochopeních a zkušenostech. Neexistoval by dnes pro nás Eckhart Tolle, Wayne Dyer, Dalajláma, Ole Nydahl, Namkhai Norbu, Mooji, Rupert Spira, Adyashanti ani mnoho a mnoho dalších. O kolik bychom byli chudší. Jen jejich nekonečná aktivita prozařuje tento svět.

Ano, dostáváme nabídky, které můžeme využít a posunout smysl života na jinou úroveň. Jenže když nenásleduje naše aktivita, nikdy se nic skutečně nezmění.

Buďte tedy také aktivní a změníme společně celý svět.